Kalabrija ima lepe plaže, vendar je vredno obiskati tudi notranjost. Odpeljali smo se ob obali skozi eno izmed najlepših pokrajin Kalabrije do planote Serra San Bruno. Leži na 800 m. n. v. .Okrog nas so se bohotili okoliški gozdovi in hladila nas je senca mogočnih krošenj ( 37 Stopinj ob 10.h zjutraj ). V tej notranjosti mogočnih debel obstajajo ” Laghetto dei miracoli “, majhna jezerca, ki jim domačini prepisujejo zdravilne učinke.

V neposredni bližini se nahaja znameniti kartuzijanski samostan – CERTOSA DI SERRA SAN BRUNO. Vsi poznamo naše Pleterje. Naš samostan je bil zgrajen 400 let za tem. Je samostan reda kartuzijanov. Najstrožjega reda v Rimskokatoliški Cerkvi.

Patri živijo v svojih celicah, ki jih zapustijo le ob določenih urah ali ob redkih priložnostih skupnega razvedrila ( 1 krat na mesec po 1 uro ). Nosijo bela oblačila. Celica patra je pravzaprav enonadstropna hišica, obdana z vrtičkom. Spodaj je delavnica z orodjem, potrebnim za delo, majhna kopalnica, ter spalnica, kjer menih preživi večinoma svojega časa. tukaj moli, študira, se hrani in spi. Hrani se samo dvakrat na dan, v zimskem času samo enkrat. Mesa, razen ribjega, menihi nikoli ne jedo. Enkrat tedensko preživijo dan samo ob vodi in kruhu. V Adventu in postnem času se odrečejo tudi mlečnim izdelkom.

CERTOSA

V razporeditvi delovnega časa , kakor tudi glede duhovnih opravil sledijo redu, ki ga predpiše pater magister, v okviru liturgičnih ur pa patri svobodno razporedijo svoj čas. Ob nedeljah in praznikih je dnevni red nekoliko drugačen.

Sam vpogled v Kartuzijo je povsem nemogoč . Odpeljali so nas po hodnikih samostana, kjer je dovoljeno za obiskovalce. Po hodnikih se širi prekrasno zborovsko petje patrov. Da bi videli patre je 99.9% nemogoče.

V trgovini zraven, nas je razveselilo dejstvo , da se tudi tukaj patri predajajo čebelarstvu.

Kupili smo nekaj medu ( za pokušino ). Delajo odlične bombone, marmelade, čaje, stvari iz voska…

Pustili smo jih v tihoti in samoti, da najdejo svojega Boga ( pogovor med Gospodom in služabnikom ).

Za konec naj napišem besede Sv. Bruna : ” Vztrajajte bratje, na mestu, kamor ste prispeli.”

L.P. 

Please follow and like us: